IFK Umeå Boxning

Arne FrånlundBoxningssektionen i IFK Umeå bildades 1942. Arne Frånlund var länge en av klubbens nyckelfigurer. Arne verkade från slutet av 40-talet fram till 1993. Han medverkade till att Umeå-publiken bjöds på både internationella och nationella galor.

Totalt arrangerades närmare 60 stora boxningsgalor under denna period. Vem minns inte reprisen av OS-finalen mellan George Scott och tysken Andreas Zulow? Eller besöken av Patrick Lumumba, Lotfi Ayed, Roberto Welin och Shadrach Odhiambo, för att nämna några. Dessutom de oförglömliga besöken av landslagstrupperna från USA, Cuba, Sovjet, Kenya, Ungern, Lettland m.fl. Den sista galan Arne ordnade var Cuba-galan.

foreningen2Sektionen hade stora framgångar under 60-talet. Klubbens allra första SM-guld togs 1960 av Karl-Erik Norfall. Framgångsrikast var dock Kenneth Israelsson - femfaldig svensk seniormästare och även nordisk mästare!

Det gamla ordspråket "äpplet faller inte långt från trädet" stämmer verkligen inom IFK:s boxningssektion, där Arnes son Peter Frånlund tog över rodret som ordförande 1993. Under 90-talet växte intresset för boxning i Umeå, och en del förändringar skulle komma att expandera sektionens verksamhet.

Malin ArnessonTräningsformen Boxercise introducerades av sektionen i Umeå 1994. Initiativtagare till träningsformen var den dåvarande förbundskaptenen i boxning Leif Carlsson som drev klubben Star Fight Gym i Stockholm. De första instruktörerna var Mikael Nygren och Sara Hollström. Kort därefter flyttade sektionen träningsverksamheten från Sporthallen till sin egen lokal - Ringside - vilken färdigställdes hösten 1996. Den nya lokalen innebar fler träningstider och plats för fler boxningsgrupper inom klubben.

Från mitten av 90-talet började klubben återigen hävda sig i svensk elitboxning på både dam- och herrsidan med mästare på såväl Ungdoms-SM, Junior-SM som Senior-SM. En av de större profilerna från klubben under början på 2000-talet var Anna Ingman – flerfaldig svensk och nordisk mästare samt silvermedaljör på EM 2004. Därefter en framgångsrik proffsboxare. De senaste åren har klubbens boxare hävdat sig väl på de nationella diplom- och nybörjarmästerskapen, vilket lovar gott inför framtiden!

Vår målsättning är hög: IFK:s boxningssektion ska vara en av Sveriges ledande boxningsklubbar. Detta ska uppnås genom ett långsiktigt tänkande, väl utbildade tränare och en medvetet stark satsning på ungdomssidan - där vi lägger stor vikt på den sociala biten.
IFK Umeå

Boxning
Peter Frånlund  070-315 95 09
Mats Eriksson   073-225 07 01

Boxfys
Reza Mirzaei   070-540 10 72

Boxen
Frida    073-397 58 80
David   073-841 56 99

Ringside Sportcenter

Boxning, Boxfys, Boxen
Sandbackavägen 3
903 46 UMEÅ

Sportcentret ligger intill Hagaskolan.

IFK UMEÅ

IFK Umeå kansliet